Botime Informative

BOTIME INFORMATIVE

Në këtë faqe do të gjeni informacione për Resurset Gjenetike të Bimëve autoktone për Ushqimin dhe Bujqësinë (RGJBUB). Instituti i Resurseve Gjenetike të Bimëve (IRGJB) njësi kryesore e Universitetit Bujqësor të Tiranës dhe Qendër kërkimore me rëndësi kombëtare shpreh gadishmërinë të vejë në dispozicion të palëve të interesuara (on line) informacione mbi Resurset Gjenetike të Bimëve si: rëndësia, përhapja, varietetet autoktone, roli i tyre në mbështetjen e ushqimit, bujqësisë dhe zhvillimit të agroturizmit familjar dhe zonal, teknologji kultivimi, informacione mbi ruajtjen e resurseve gjenetike të bimëve në fermë dhe in situ nëpërmjet përdorimit të tyreInformacione më të plota i gjeni on lineGreen News-UBT (ubgreen.al) në kategorinë/ikonën që vijon: Resurset Gjenetike të Bimëve.


Dita Botërore e Ujit: 22 mars, 2022

Dita Botërore e Ujit, e mbajtur më 22 Mars çdo vit që nga viti 1993, fokusohet në rëndësinë e ujërave të ëmbla. Dita Botërore e Ujit feston ujin dhe rrit ndërgjegjësimin e 2.2 miliardë njerëzve që jetojnë pa akses në ujë të sigurt. Bëhet fjalë për marrjen e masave për të trajtuar krizën globale të ujit. Fokusi kryesor i Ditës Botërore të Ujit është të mbështesë arritjen e Objektivit 6 të Zhvillimit të Qëndrueshëm: ujë dhe kanalizime për të gjithë deri në vitin 2030. Lexo më shumë: Dita Botërore e Ujit.

 


Dita Botërore e Bishtajoreve 2022

Bazuar në suksesin e Vitit Ndërkombëtar të Bishtajoreve në 2016 të udhëhequr nga FAO, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara, në dhjetor të vitit 2018, caktoi për të festuar për çdo vit një ditë që mund të shprehë vlerën dhe përfitimet nga bishtajoret. Pasi rekomandimet e OKB-së u duartrokitën përmes Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), data 10 shkurt u caktua dhe u vendos përfundimisht si një ditë ndërkombëtare e bishtajoreve. Kështu më 10 shkurt 2019 u festua për herë të parë Dita Botërore e Bishtajoreve.

Dita Botërore e Bishtajoreve 2022, është të enjten më 10 shkurt 2022. Dita Botërore e Bishtajoreve festohet çdo vit më 10 shkurt dhe në vitin aktual 2022, është hera e katërt e festimit të Ditës Botërore të Bishtajoreve. Tema e Ditës Botërore të Bishtajoreve 2022 do të jetë: “Bishtajoret për të fuqizuar të rinjtë në arritjen e sistemeve të qëndrueshme agroushqimore“. Lexo më shumë: Dita Botërore e Bishtajoreve 2022 (BG)