Logo+IRGJB


UBT është një nga pikat më strategjike ku projektohet zhvillimi i vendit, ku jepet dija për një sektor që do të shkojë duke u zhvilluar

  

Për më shumë kliko në: Aktivitete.


Nga PRAKTIKA PROFESIONALE E STUDENTËVE TË DEP. TË SHKENCAVE AGRONOMIKE

 

 

  

  

 

Për më shumë kliko në: Aktivitete.


Së bashku në rrugën e dijes…

Nxënësit e klasës XI-B dhe pedagogë të lëndës së biologjisë nga Gjimnazi jopublik “Ibrahim Dalliu” vizituan Institutin e Resurseve Gjenetike të Bimëve (Bankën Gjenetike të Farave). 

 

 

Për më shumë kliko: Së bashku në rrugën e dijes.


Marrëveshje bashkëpunimi UBT-Bashkia Belsh

 

 

 

 

Për më shumë kliko: Nënshkruhet marrëveshja e bashkëpunimit Universiteti Bujqësor-Bashkia Belsh.


FJALIMI I REKTORIT TË UNIVERSITETIT BUJQËSOR TË TIRANËS,

PROF. DR. FATBARDH SALLAKU

REKTORI I UNIVERSITETIT BUJQËSOR TË TIRANËS, PROF. DR. FATBARDH SALLAKU

Pamje nga emërimi i Dekanëve të Fakulteteve të Universitetit Bujqësor të Tiranës


INSTITUTI I RESURSEVE GJENETIKE TË BIMËVE MERR PJESË NË PANAIRIN “SHQIPËRIA PUNON TOKËN”

 • Instituti i Resurseve Gjenetike të Bimëve (IRGJB), në kuadër të Universitetit Bujqësor të Tiranës, mori pjesë në Panairin Shqipëria punon tokën” të organizuar nga Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural në bashkëpunim me Bashkinë Tiranë, në sheshin “Skënderbej”, në datat 16-17 Nëntor 2019.
 • Panairi u vizitua edhe nga Kryeministri Edi Rama, i shoqëruar nga Ministri i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Bledi Çuçi dhe nga Kryebashkiaku Erion Veliaj, të cilët bënë një vizitë në stendën e UBT ku panë nga afër Resurset Gjenetike të Bimëve dhe produktet  bujqësore të ekspozuara në stendën e UBT-së

 


Koleksionet fushore (2021) – Valias

Karakterizimi dhe Vlerësimi (Fushë dhe Laborator)

 

 

 

 


Mbjelljet në koleksionet fushore (2020-2021)

 

 

 

 


   


Spërkatje Verore

Spërkatje Dimërore

 

 


Krasitje në koleksionet fushore

 


Karakterizimi & Vlerësimi në fushë

……………………………………………………………………………………………………………………………….

 • Subtropikalet dhe faroret


 • Hardhia

 

 


 • Perime (varietete speci)

   


 • Bostanore, industriale

 


 • Bishtajoret


 • Bimët mjekësore

 


 • Ulliri


 • Pemët frutore & nënshartesat

 

Për më shumë:  http://qrgj.org/aktivitete/ dhe në: Resurse gjenetike autoktone. 


 • Shërbimet në koleksionet fushore

  


Dy specie me rëndësi gjenetike në bregdetin Jonian të Shqipërisë

Për më shumë:  http://qrgj.org/aktivitete/


Diversiteti i varieteteve bimore lokale

      

       


Takimi për Bimët Perimore i Rrjetit Evropian të Vlerësimit (EVA)

Për më shumë: http://qrgj.org/aktivitete


Nga vizita e Ministrit të Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural në Bankën Gjenetike

Ministri i Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural Z. Niko Peleshi, vizitoi Bankën Gjenetike të  Universitetit Bujqësor të Tiranës (UBT), ku ishte i pranishëm edhe Zv.Rektori i UBT, Prof. Dr.Sulejman Sulçe. Drejtori i Institutit të Resurseve Gjenetike të Bimëve (IRGJB) Prof.Dr. Fetah Elezi  dhe kërkuesit e Institutit e informuan Ministrin mbi punën që bëhet lidhur me ruajtjen dhe përdorimin e resurseve gjenetike të bimëve në vendin tonë. IRGJB (Banka Gjenetike), ruan si pjesë të Inventarit Kombëtar 3980 aksesione (varietete, linja, popullata), nga të cilat: 3317 ruhen me fara në kushtet e koleksioneve bazë dhe 663 ruhen me material vegjetativ në Koleksionin Gjenetik të Drufrutorëve në Valias. Banka Gjenetike, si Qendër Kombëtare për resurset gjenetike të bimëve, menaxhon si pjesë të Inventarit Kombëtar edhe dy koleksione të tjerë fushore të pemëtarisë: atë të QTTB Vlorë me 272 varietete drufrutore dhe të QTTB Korçë me 93 varietete mollësh.

Për më shumë: http://qrgj.org/aktivitete

Pamje nga vizita e Ministrit të Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural në B. Gjenetike


Konferenca Kombëtare e Agrobiodiversitetit

 • Instituti i Resurseve Gjenetike të Bimëve (IRGjB) i Universitetit Bujqësor të Tiranës,  në bashkëpunim me Projektin CABRA (Conservation of Agrobiodiversity in Rural Albania) të GIZ – Albania, organizuan në Tiranë,  më 02 nëntor 2018, Konferencën  Kombëtare “Agrobiodiversiteti në Shqipëri – Situata, problemet dhe sfidat kryesore”.  Në Konferencë morën pjesë kërkues shkencor të resurseve gjenetike të bimëve dhe kafshëve nga Universiteti Bujqësor i Tiranës dhe QTTB-të, ekspertë të agrobiodiversitetit në rrethe, studentë të shkencave bujqësore dhe mjedisore,  përfaqësues të shoqatave dhe projekteve të ndryshme, të vendit dhe të huaja,  që punojnë për biodiversiten në Shqipëri, drejtues e specialistë të Ministrisë së Bujqësisë dhe Ministrisë së Turizmit e Mjedisit, etj.

Për më shumë: http://qrgj.org/aktivitete

Foto nga Konferenca Kombëtare e Agrobiodiversitetit

  


Workshope në Alpet shqiptare për ruajtjen dhe përdorimin e  kultivarëve lokal të bimëve

Në përmbushje të programit “Mbështetje për ruajtjen in-situ dhe ex-situ të  resurseve bimore të  Agrobiodiversitetit në Alpet e Shqipërisë”, të Projektit “Conservation of Agrobiodiversity in Rural Albania – CABRA”, të financuar nga GIZ – Albania, Instituti i Resurseve Gjenetike të Bimëve (Universiteti Bujqësor i Tiranës), si zbatues i projektit, zhvilloi tre workshope, përkatësisht  në Kelmend të Malësisë së Madhe më 18-19 tetor 2018,  në Shishtavec të Kukësit më 23-24 tetor 2018 dhe në Lekbibaj të Nikaj-Merturit (Tropojë) më 25-26 tetor 2018.

Për më shumë: http://qrgj.org/aktivitete

Foto nga Workshopet në Alpet shqiptare

Kelmend

Shishtavec dhe Lekbibaj


“Dita e farave të fermerit”

Në tregun e Shelqetit në Bashkinë e Vaut të Dejës, qarku Shkodër, më 20 tetor 2018 u zhvillua “Dita e farave të fermerit”. Aktiviteti ishte organizim i përbashkët i projektit “Aleanca  për Zhvillimin dhe Vlerësimin e Bujqësisë Familjare”,  që zbatohet nga COSPE në Vaun e  Dejës, Projektit  “Conservation of Agrobiodiversity in Rural Albania – CABRA”, Kontrata Nr: 83291344,  që zbatohet nga Instituti i Resurseve Gjenetike të Bimëve (Universiteti Bujqësor i Tiranës) dhe Shkolla e Mesme Profesionale Kombëtare e Bushatit, me mbështetjen e Bashkisë Vau Dejës.

Për më shumë: http://qrgj.org/aktivitete

FOTO nga “Dita e farave të fermerit”


20 VJETORI

I KRIJIMIT TË BANKËS GJENETIKE

Në datë 22.05.2018, me rastin e 20 vjetorit të krijimit të Bankës Gjenetike, Instituti i Resurseve Gjenetike të Bimëve (IRGJB) zhvilloi veprimtari të ndryshme. Këto veprimtari nisën me vizitën në koleksionin ex situ në Bankën Gjenetike dhe në koleksionet gjenetike fushore në Valias. Në vazhdim u zhvillua një simpozium në sallën” Skënder Xhiku “, pranë mjediseve të Universitetit Bujqësor të Tiranës.

Në këtë përvjetor ishin të pranishëm Rektori i UBT-së, Prof. Dr. Bari Musabelliu, përfaqësues të Ministrisë se Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, Ministrisë së Turizmit dhe Mjedisit, studiues, bashkëpunëtorë të njësisë, student të Fakultetit të Bujqësisë dhe Mjedisit, fermerë që ruajnë dhe përdorin resurse gjenetike të zonave të tyre, etj.

Për më shumë: http://qrgj.org/aktivitete

Pamje mbi 20 vjetorin e Bankës Gjenetike

              

VIDEO: Mbi 20 vjetorin e Bankës Gjenetike

Video: https://youtu.be/2p11JRSC1NY


Skema e Koleksioneve Fushore/Filed Collections Design (Valias)


Pamje nga Koleksionet fushore

 • /Photo from field gene-bank collections (Valias)